5 jaar Astma MDO

Onderwerpen en sprekers

 

“Endotype driven use of biologics in refractory type 2 severe asthma”

Dr Brian Lipworth has over 30 years experience in Clinical Allergy and Pulmonology with an h index of 86, an i10 index of 398 and 670 publications.He is presently head of the Scottish Centre of Respiratory Research and Clinical Professor of Allergy and Pulmonology at Ninewells Hospital and Medical School, Dundee. He was previously visiting Professor at Harvard University Medical School and University of Florida, as well as Honorary Clinical Professor at University of St Andrews Medical School. Currently Honorary Clinical Professor of Medicine at University of Central Lancashire. He was honoured for research excellence by the British Pharmacological Society, Scottish Thoracic Society, American College of Allergy, Asthma and Immunology (FACAAI) and European Respiratory Society (FERS).


De therapie van patiënten met ongecontroleerd ernstig astma vormt een uitdaging voor de longarts. Biologicals die aangrijpen op specifieke type 2 ontstekingsmediatoren, inclusief IL-4, IL-5, IL-13 en IgE, kunnen effectieve behandeling bieden. Echter, met een breed aanbod van verschillende biologicals kan de keuze voor de passende biological een uitdaging bieden. In deze sessie wordt stilgestaan hoe de verschillende endotypes gebruikt kunnen worden om de passende biological te vinden.

 

Bronchiale Thermoplastiek

dr. Peter Bonta, longarts
Amsterdam UMC, locatie AMC

Pieta Wijsman MD, promovenda
Amsterdam UMC, locatie AMC

 

Bronchiale Thermoplastiek is een relatief nieuwe endoscopische behandeling voor ernstig astma. Aan de hand van een casus en presentatie van de uitkomsten van onze TASMA trial zal er meer over de behandeling uitgelegd worden. Tevens zullen vervolg initiatieven aan bod komen.

Leerdoelen:
- Bronchiale Thermoplastiek (BT) behandeling voor ernstig astma.
- Werking van de behandeling en beste patiënten selectie: wat is er van bekend en wat moet er nog onderzocht worden.Patient Journey Jubileum Symposium NPG-Astma

Bespreking van 3 verschillende casus: 1 door eerste lijn (huisarts en POH), 1 door tweede lijn (Longarts en Longverpleegkundige/PA) en 1 door de derde lijn (Longarts/Astma Expert en Longverpleegkundige). Middels bespreking van de patient journey komen we op een natuurlijke wijze langs de aandachtspunten bij uncontrolled astma, step-up behandelopties en overwegingen voor doorverwijzing naar een hogere lijn, zoals beschreven in de huidige richtlijnen van de NHG, NVALT en GINA.

Leerdoelen:
- Herkennen van uncontrolled astma.
- Kennis (vernieuwde) stappenplan voor de behandeling.
- Indicaties voor doorverwijzing naar de volgende lijn.

 

MDO Noord Holland / Flevoland

Martijn Kross MSc, longarts
Zaans Medisch Centrum 


De inleiding gaat kort over een aantal opmerkingen die gemaakt zijn in de enquête die verdere verdieping behoeft. Vervolgens worden er groepjes gemaakt om met elkaar in gesprek te gaan over het optimaliseren van het MDO. Dit betreft vele facetten. Van praktische zin (duur en frequentie) tot overleg met 1e en 3e lijn. Verwachtingen van elkaar en dergelijke.

 

Regionaal MDO ernstig astma

dr. Els Weersink, longarts
Amsterdam UMC, locatie AMC


Ernstig astma is een heterogeen ziekte beeld, waarbij belangrijk is om de diagnose astma juist te hebben, het inflammatoire patroon te benoemen en de “treatable traits” duidelijk te hebben. Dit lijkt zo heel eenvoudig, maar in de praktijk toch veel complexer. Deze complexe casuïstiek bespreken we maandelijks met elkaar om tot een goed en overwogen behandelplan te komen voor de patiënt met moeilijk behandelbaar of ernstig astma. Hoe dit verloopt en wat de huidige werkwijze is willen tijdens dit “openbare” MDO aan jullie laten zien.

Leerdoelen:
- Herkennen van de verschillende treataible traits in moeilijk behandelbaar of ernstig astma.
- Indicatiestelling van biologicals in complexe casuïstiek bij ernstig astma.